Woensdag 31 oktober was het weer zover.

Zaterdag, 3 november 2018

Rond 12.00 uur konden we aan de gracht van Fort Vreeswijk weer een bekende vrachtwagen met Belgisch kenteken verwelkomen en deze was voorzien van een speciale lading. Levende vissen.

Even later werd een lange kunststof buis aangesloten op de aanwezige watertanks, werden de kleppen geopend en spoelde het water gelijktijdig met de vissen in hun nieuwe behuizing, de Fortgracht.

De levering bestond uit 400 Kg. gekweekte 1 – jarige kruiskarpers met een gemiddeld gewicht van ca. 500 gram. Deze soort is een kruising van een giebel met een schubkarper en plant zich helaas niet verder voort. De kruiskarper kan een maimaal gewicht bereiken van ca. 5 Kg.

De vereniging zet in de Fortgracht al enkele jaren achtereen, mede op advies van Sportvisserij Nederland, met name kruiskarper uit om zo een zo natuurlijk bestand met verschillende jaarklassen op te bouwen.

De uitzettingen vinden zijn oorsprong in het feit dat enkele jaren geleden het bijna complete natuurlijke visbestand door predatie van aalscholvers was verdwenen.

De huidig opgebouwde overbezette populatie vissen in de Fortgracht is nu grotendeels aalscholverproof en wordt in de zomer bijgevoerd.

Klik op de vis voor een filmpje van de uitzetting

Ondanks de kostbare uitzettingen heeft het bestuur een uniek viswater gecreëerd waar uitsluitend de eigen leden en met de vaste hengel ( met elastiek ) gebruik van mogen maken en waar veel visplezier te beleven valt.

AV